تنبور

تنبور، ساز باستانی ایران و ساز آیینی و مذهبی سلسله اهل حق به­شمار می­رود. این ساز از معدود سازهای رایج در ایران است که مقدس شمرده می­شود. تنبور در منطقة گوران و کرند به تَمُیَره، در منطقه صحنه به تَمیَره و در میان لک­های لرستان و کرمانشاهان به تموره معروف است و در شعرهای سیدیعقوب ماهیدشتی به­صورت تمور آمده است. در مجلس نیاز و حلقه ذکر سلسلة یارسان (اهل حق) تنبور تنها سازی است که اجازة دخول دارد و ظاهراً از بدو پیدایش این سلسله از جملة لوازم مجلس نیاز و حلقه ذکر یارسان بوده است. این ساز در جامعه اهل حق از حرمت و قداست خاصی برخوردار است . اگرچه به­جز تنبورنوازان اهل حق نوازندگان غیر اهل حق نیز از تنبور استفاده می­کنند، اما این نوازندگان نیز متوجه اهمیت و حرمت این ساز هستند. تنبور از خانواده دوتار یا به­عبارت دقیق­تر، نام قدیمی و باستانی دوتار است. در میان سازهای خانواده دوتار، تنبور تنها ساز زهی زخمه­ای رایج در منطقه غرب ایران است. تمرکز عمده این ساز در حال حاضر در استان کرمانشاهان در حوزه‌ی گوران و صحنه و در نواحی شمال استان البرز به ویژه مناطق محل سکونت لک‌هاست. به طور کلی هرکجا که جماعتی از سلسله‌ی یارسان سکونت داشته باشند، تنبور نیز در آنجا دیده می‌شود.

 

ویژگی­های ظاهری و ساختاری

تنبور از خانواده سازهای زهی زخمه­ای است و کاسه طنینی نیمه­گلابی دارد. گودی کاسه تنبور در مقایسه با دوتارهای خراسان کم­تر است و کاسه آن در قدیم یکپارچه بوده است. امروزه از هر دو نوع کاسه (یکپارچه و ترکه‌ای) استفاده می­شود. در منطقه گوران بیش­تر تنبورها هنوز کاسه یکپارچه دارند و در صحنه اغلب تنبورها دارای کاسه ترکه­ای هستند. قدیمی­ترین نمونه کاسه ترکه­ای، تنبورهای ساخت استاد خداوردی در منطقه صحنه و مربوط به ۱۲۰ تا ۱۳۰ سال پیش است. بعضی از سازهای استاد خداوردی هنوز موجود است و ما نیز در پژوهش خود از آن­ها استفاده کرده­ایم. این تنبورهای ترکه­ای دارای قسمت رابط «گلو» (گلویی) هستند که رابط میان دسته و کاسه است و ترکه­ها بر روی آن مهار می­شوند. سازهای استاد خداوردی گاه هفت ترکه دارند و حجم کاسه آن­ها نیز از تنبورهای جدید کم­تر است. امروزه تعداد ترکه­ها بیش­تر است و هر سازنده به روش خود از هفت تا ده ترکه استفاده می­کند. کاسه­های ترکه­ای قدمت زیادی ندارند و قدیمی­ترین نمونه­های آن بر اساس اطلاعات به­دست­آمده به 120 تا 130 سال پیش مربوط است. تنبورهایی که کاسه یکپارچه دارند، فاقد قسمت رابط گلو (گلویی) هستند و دسته آن­ها مستقیماً به کاسه متصل می­شود.

روی دهانة کاسه، صفحة چوبی نازکی که تقریباً حالت گُرده­ماهی دارد قرار می­گیرد و روی این صفحه معمولاً تعدادی سوراخ دیده می­شود. وجود این سوراخ­ها در طنین و جنس صدای تنبور مؤثر است. تعداد و محل این سوراخ­ها ثابت نیست و در ساز هر سازنده­ای متفاوت است. حتی تعداد و محل آن­ها روی صفحة سازهای یک سازنده نیز ممکن است متفاوت باشد. معمولاً پنج تا شش سوراخ به شکل گُل در وسط صفحه، کمی متمایل به دسته و گاه دو سوراخ کنار هم در نقطه­ای نزدیک به محل اتصال کاسه به دسته روی صفحه ایجاد می­شود. برخی از تنبورها نیز دو سوراخ روی کاسه در قسمت بالایی و نزدیک به لبه و صفحه دارند.

روی دستة تنبور تعدادی دستان در محل­های معین بسته می­شوند. تنبورهای منطقة گوران معمولاً سیزده دستان و تنبورهای منطقة صحنه غالباً چهارده دستان دارند. امروزه در منطقة گوران تنبورهایی با چهارده دستان (دستان چهاردهم اضافه شده است) نیز دیده می­شوند. تعداد دستان­های تنبور در اصل چهارده دستان بوده است. در سال­های اخیر برخی از تنبورنوازان چند دستان دیگر به ساز خود افزوده­اند. به عنوان مثال سیدخلیل عالی­نژاد در چند سال پیش، پنج دستان به تنبور خود اضافه کرد که جواب دستان­های سوم، چهارم، پنجم، ششم و هفتم در یک اکتاو بالاتر بود. این نوازنده امروز دستان­های اضافی را باز کرده است و با همان چهارده دستان می­نوازد. محل دستان­ها به­نظر بیش­تر نوازندگان سرشناس تنبور ثابت است و هنگام اجرای مقام­های مختلف هیچ­گاه دستان­ها جابه­جا نمی­شوند. عالی­نژاد معتقد است که با جمع­بندی نظرات استادان قدیمی تنبور به این نتیجه رسیده است که تعدادی از دستان­های تنبور، ثابت و تعدادی دیگر متغیر هستند. در تنبورهایی که چهارده دستان دارند، هشت دستان ثابت و شش دستان متغیر است. وضعیت این دستان­ها به ترتیب زیر است:

دستان اول: متغیر ( در وضعیت متعادل، میان شیطانک و دستان دوم بسته می­شود.)

دستان دوم: ثابت

دستان سوم: متغیر

دستان چهارم: ثابت (در قدیم آن را کمی جلوتر می­بستند. اگر صدای این دستان امروزه به­طور قراردادی «رِبمل» است، در گذشته چیزی نزدیک به «رِ کُرُن» بوده است.)

دستان پنجم: ثابت (در فاصلة  وتر)

دستان شم: متغیر

دستان هفتم: ثابت (در فاصلة  وتر)

دستان هشتم : متغیر

دستان نهم: ثابت

دستان دهم: ثابت

دستان یازدهم: متغیر

دستان دوازدهم: ثابت (در فاصلة  وتر)

دستان سیزدهم: متغیر (در فاصلة اکتاو نسبت به دستان اول)

دستان چهاردم: ثابت (در فاصلة اکتاو نسبت به دستان دوم)

هنگام بررسی نظام دسته­بندی تنبور در این مورد به تفصیل صحبت خواهد شد.

در سطح بالایی دسته یک شیار که اصطلاحاً به «ناو» معروف است ایجاد می­شود تا عبور دستان­ها را هنگام گره زدن آسان­تر کند. در انتهای دسته گوشی­ها قرار دارند. تنبور لانة کوک (جعبة گوشی­ها) ندارد و گوشی­های آن مستقیماً در سوراخ­های ایجادشده در انتهای دسته فرو می­روند. در چند دهة گذشته تجربه­هایی به­منظور ایجاد لانة کوک برای تنبور توسط استاد ابراهیم قنبری­مهر و به تبعیت از ایشان عبدالرضا رهنما صورت گرفته است. در این‌گونه تنبورها دسته در قسمت گوشی­ها اندکی به عقب تمایل دارد (مانند دوتار ترکمنی) و به­خاطر مایل بودن انتهای دسته به سمت عقب، نیازی به پردة قبل شیطانک نیز نیست؛ درحالی که در تنبورهای معمولی مانند همة سازهای خانوادة دوتار و غیره به­خاطر هدایت وترها به سمت گوشی­ها، پردة قبل از شیطانک همیشه بسته می­شود.

تنبور به­شکل سنتی دارای دو وتر است. نوازندگان قدیمی تنبور در منطقة گوران هنوز به دو وتر وفادارند، اما تنبورهای جدیدی که در منطقة گوران ساخته می­شوند اغلب دارای سه وتر هستند. در صحنه معمولاً از سه وتر استفاده می­کنند، ولی تنبورهای قدیمی صحنه دو وتر دارند. در تنبورهای سه­وتره، وتر اول (زیر) مضاعف شده است و این دو وتر به صورت هم­صدا کوک می­شوند. در مجموع می­توان گفت که تنبور در قدیم دو وتر داشته است و امروزه معمولاً سه وتر دارد. گاه تنبورهایی را می­توان یافت که تعداد وترهای آن بیش­تر است. نگارنده در کوهدشت لرستان تنبوری را با پنج وتر مشاهده کرده است. این پنج وتر به­صورت  تقسیم و کوک می­شدند؛ به این ترتیب که ردیف اول وترها (ردیف زیر) به صورت سه­تایی و هم­صدا و ردیف دوم وترها (ردیف بم) به صورت مضاعف و هم‌صدا کوک می­شدند. به هرحال، استادان قدیمی نه تنها تنبورهای پنج­وتره را نمی­پذیرند، بلکه معتقدند که تنبور بهتر است دو وتر داشته باشد. این­که تنبور دارای دو یا سه وتر باشد مسألة مهم و تازه­ای نیست و در گذشته­های دور نیز شاهد این اختلاف­نظر بوده­ایم. چنان­که ابونصر فارابی نیز در رسالة موسیقی کبیر خود می­گوید: «تنبور را بعضی­ها با دو وتر و بعضی­ها با سه وتر می­نوازند». وترها از یک طرف به سیم­گیر و از طرف دیگر پس از عبور از روی خرک و شیطانک در انتهای دسته به دور گوشی­ها پیچیده می­شوند. در تنبورهای دو ­وتره، گوشی وتر زیر در سمت جلو دسته و گوشی وتر بم در سطح دیگر و عمود بر گوشی اول قرار دارد. در تنبورهای سه­وتره، دو گوشی وترهای مضاعفِ زیر در کنار هم و در سمت جلو دسته، و گوشی وتر بم در سمت دیگر دسته و عمود بر دو گوشی قبل قرار گرفته است.

وترهای فلزی تنبور معمولاً از نظر قطر با هم مساوی هستند. وتر یا وترهای مضاعفِ زیر وظیفة اجرای نغمه و وتر بم وظیفة اجرای واخوان را به­عهده دارد.

خرک تنبور در مقایسه با خرک انواع دوتار، بزرگ­تر و بلندتر است و روی صفحة چوبی در نقطة معینی معمولاً چسبانده و تثبیت می­شود. ازاین­رو فاصلة وترها تا دسته نیز در مقایسه با سایر سازهای خانوادة دوتار بیش­تر است. بر روی خرک، دو یا سه شیار برای عبور وترها ایجاد شده است. در برخی از تنبورهای جدید، ساختمان خرک به­طور کلی تغییر کرده است. در تنبورهای ساخت استاد ابراهیم قنبری­مهر (تهران) و عبدالرضا رهنما (صحنه) خرک و سیم­گیر به پیروی از بربط (عود)، شیئی واحد هستند و روی صفحه کاملاً تثبیت شده­اند. سیم­گیر که در قسمت پایینی کاسه قرار گرفته است، برای قلاب شدن وترها شکلی شانه­ای دارد. همان­طور که ذکر شد، تنبورهای ساخت استاد ابراهیم قنبری­مهر و برخی از تنبورهای عبدالرضا رهنما فاقد سیم­گیر هستند.

محل شیطانک در انتهای دسته و قبل از سرپنجه است و معمولاً شی­ءِ جداگانه­ای است که در شیار ایجادشده بر روی دسته قرارمی­گیرد. روی شیطانک نیز دو یا سه شیار برای عبور وترها ایجاد شده است.

بنابراین قطعه­های مختلف تنبور عبارت­اند از: کاسة طنینی (یکپارچه، ترکه­ای با هفت تا ده ترکه)، صفحه، دسته، گلو یا گلویی (در تنبورهای ترکه­ای)، سیم­گیر (در برخی از تنبورهای جدید، خرک کار سیم­گیر را انجام می‌دهد)، دو یا سه وتر (در تنبورهای نامتعارف تا پنج وتر)، شیطانک، خرک (در برخی از تنبورهای جدید، سیم­گیر کار خرک را انجام می­دهد)، سیزده تا چهارده دستان، دو تا سه گوشی (در تنبورهای نامتعارف تا پنج گوشی) و پردة قبل از شیطانک.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.