دوتار شرق خراسان
دوتار مهمترین و رایجترین ساز در شرق خراسان، بهویژه در ناحیه تربتجام است. از این ساز هم در همراهی آواز و هم بهتنهایی استفاده میشود. ویژگیهای نغمه در قطعههایی که توسط دوتار بهتنهایی اجرا میشوند، منطبق با امکانات اجرایی آن و ناشی از تکنیک نوازندگی این ساز است. مقامهای سازی که معمولاً توسط دوتار تنها اجرا میشوند، شامل مقام جَل، شاهصنم، مشقپلتان، اُشترخجو، سهچکه(نوعی رقص) و … است. این مقامها را میتوان به دو دسته تقسیم کرد: دسته اول: آنهایی که عدمتقارن متری دارند، مانند مقام جَل و شاهصنم؛ دسته دوم، آنهایی که تقارن متری دارند، مانند مشقپلتان، اُشترخجو و سهچکه.
ویژگیهای ظاهری و ساختاری
دوتار تربت جام از خانواده سازهای زهی زخمهای است. این ساز دارای کاسهای بهصورت نیمهگلابی و یکتکه است. پشت کاسه آن بهشکل گُردهماهی است و یک خط با نوار برجسته از خود کاسه و متصل به آن، کاسه را از لحاظ شکل بیرونی به دو قسمت تقسیم میکند. در عمیقترین قسمت کاسه، یک سوراخ وجود دارد که در تشدید طنین و کیفیت صدای این ساز از اهمیت ویژهای برخوردار است. حجم کاسه طنینی در دوتارهای امروز شرق خراسان نسبت به دوتارهای دیگر مناطق ایران بیشتر است. دوتارهای قدیمی شرق خراسان از دوتارهای امروزی کوچکتر بودند و به دلیل زیر بودن صدایشان، برای همراهی با آواز، اجباراً بمتر کوک میشدند. استفاده از کوکهای بمتر در دوتارهای کوچک قدیمی، باعث ایجاد نرمش قابلملاحظهای در صدای آنها میشد. بنا به اظهارات غلامعلی پورعطایی، اولین دوتار بزرگ در حدود سی سال پیش توسط سازندهای به نام امیرقلی در محمودآبادسفلا ساخته شد. دوتارهای کوچک قدیمی در نمونههای هشت تا چهارده دستانی دیده شدهاند. دوتار شرق خراسان دارای دستهای نسبتاً طویل است و از کاسه به سمت شیطانک، تاحدودی باریکتر میشود. این ساز دو وتر و در نتیجه دو گوشی دارد. گوشیها در انتهای دسته و پس از شیطانک، مستقیماً به داخل دسته ـ در دو جهت مختلف ـ فرو رفتهاند. دوتار شرق خراسان لانه کوک یا جعبة گوشیها ندارد و گوشیهای آن یکی درسمت صفحه و دیگری عمود بر آن در سوراخهای انتهای دسته فرو میروند. از این دو گوشی، آنکه در سمت صفحه است، مربوط به وتر پایین (وتر زیر) و آنکه عمود بر آن است، مربوط به وتر بالا (وتر بم) است. از دو وتر دوتار، وتر پایین (زیر) وظیفه اجرای نغمه و وتر بالا (بم) وظیفه واخوان را بر عهده دارند. وترها از یک طرف به سیمگیر و از طرف دیگر پس از عبور از خرک و شیطانک به دور گوشیها پیچیده شدهاند. بر روی کاسة یکپارچه صفحه چوبی قرار دارد و خرک در نقطه معینی از صفحه جای میگیرد و معمولاً بر روی صفحه چسبانده میشود. در منتهیالیه قسمت پایینی کاسه، سیمگیر قرار دارد و در طرف دیگر دسته، شیطانک تعبیه شده است. روی دسته، تعدادی دستان بسته شده و ظاهراً تعداد آنها در دورههای مختلف متفاوت بوده است. بنا بر اظهار برخی از دوتارنوازان شرق خراسان، تعداد دستانها به قدرت و تسلط نوازنده مربوط بوده و رپرتوار هر نوازنده نیز بستگی داشته است؛ به این معنی که برخی از نوازندگان برای اجرای نغمههای خارج از حوزه شرق خراسان مجبور به بستن دستانهای اضافی بر دوتار میشدهاند. دو اصطلاح «فارسیبند» و «کردیبند» که در میان برخی از دوتارنوازان این منطقه رواج دارد، میتواند توجیهی برای این موضوع باشد. بهطورکلی، تنوع آرای مربوط به تعدا دستانهای دوتار در تربتجام و نواحی اطراف آن، مثل تایباد، سرخس، کاشمر و خواف در هیج ساز دستانداری در نواحی دیگر ایران دیده نمیشود. در نواحی دیگر ایران اختلافنظر در مورد تعداد دستانها از یک، دو یا سه دستان فراتر نمیرود؛ اما در دوتار حوزه تربتجام، تعداد دستانها از هشت تا هفده دستان نوسان دارد.
بنابراین، بدنه اصلی دوتار شرق خراسان شامل کاسه یکپارچه، صفحه و دسته است. سیمگیر، خرک، شیطانک، دو گوشی، دو وتر و تعدادی دستان نیز قسمتهای دیگر این ساز هستند.
دوتار در شرق خراسان بدون مضراب و با انگشتهای دست راست نواخته میشود. بر روی کاسه، صفحه و دسته برخی از دوتارهای این منطقه، تزییناتی از جنس صدف، استخوان، شاخ و حتی پلاستیکهای رنگی نصب میکنند؛ اما دوتارهای اصلی و قدیمی این منطقه فاقد اینگونه تزیینات هستند.
متن از کتاب دایرة المعارف سازهای ایران
سازهای زهی مضرابی و آرشه ای نواحی ایران
محمدرضا درویشی
.